Kreta

zondag 31 juli 2011

Week aan de Yonne in Frankrijk

Vooruitlopend op onze "grote" vakantie kampeerden we de eerste week  van juli aan de Yonne. Onder Auxerre, ten westen van Vezelay vonden we de camping municipal van Mailly le Chateau. We zijn al veel in Vezelay geweest en hebben vooral van daaruit de Morvan verkend. De Yonne vormt min of meer de grens tussen de Morvan en Niëvre. Vanuit het zuiden vormt het Canal de Nivernais, dat gevoed wordt met water uit de Yonne, een verbinding van de Loire met de Seine in het noorden. Hout uit de bossen van de Morvan kwam zo met de trekschuit bij Parijs. Frankrijk ligt vol met dit soort kanalen uit de 17e en de 18e eeuw. Ze raakten in onbruik, maar in de vorige eeuw kwam de pleziervaart op. Sluisjes werden hersteld en sinds enkele jaren worden steeds meer oude jaagpaden verhard voor fietsers. Fransen zie je niet veel fietsen, maar sinds oude spoorlijnen en jaagpaden de Voies Vertes vormen, kun je heel ver komen zonder veel klimwerk. We hebben dus veel gefietst langs het kanaal heen en terug of heen langs het kanaal en terug via de heuvels. De Nivernais bestaat uit Frans boerenland: Veel graan afgewisseld met bos. Kleine dorpen, waar helaas vaak de middenstand verdwenen is. De supermarkt in Avallon, Auxerre of Clamecy is met een auto nooit ver weg. Onze bus bleef op de camping. Tijdens onze fietstochten deden we de boodschappen. We hadden een fijne week en het was gezellig met Loek en Mariëlle, die voor het eerst in hun nieuwe tent kampeerden. Voor hen begon daar hun vakantie. Ze trokken later verder naar het zuiden. Met Loek en Mariëlle hebben we een paar mooie wandelingen gemaakt vanuit Arcy sur Cure en vanuit Mailly la Ville. Vrijdagavond besloten we onze week samen met hen met een etentje in een groot herenhuis, een heel bijzondere locatie in Mailly le Chateau.
  

Op weg naar Frankrijk vonden we dit mooie plekje in de Ardennen, in de buurt van Bastogne
Uitzicht over de Nivernais vanaf Mailly le Chateu


Camping Municipal van Mailly le Chateau met heerlijk zwemwater.





Het geasfalteerde jaagpad bij één van de vele sluisjes



 Dit oude vervallen sluisje maakt deel uit van een GR wandelroute. Om een het klimmen met de fiets over een bergje te voorkomen loodste ik als begeleider van "Woortman Actief Kamperen" hier mijn groep over. Het was een heel gesjouw en als klap op de vuurpijl moesten we na overgedragen te hebben door een weiland met stieren. 
Voor dit "gedoe"werd ik indertijd betaald. Het maakte fietsen met Woortman Actief Kamperen tot iets voor de deelnemers waar ze later herinneringen aan ophaalden. Leonie is er inmiddels al wel wat aan gewend. Het hoeft niet van haar, maar als ik dat nou  leuk vind, dan.......

Baseliek van Vezelay


Bij Mailly le Chateau










Na een bezoekje aan de kerk van Mailly le Chateau dronken we wat als gasten van hun stamkroeg.
Mailly bestaat uit Maille Haute et Mailly basse. Dit is basse gezien vanuit haute.




Terug op de camping met de tent van Loek en Mariëlle

Geen opmerkingen:

Een reactie posten